Saturday, 1 October 2011

nasihat!!!!!

ASSALAMUALAIKUM!!!!


hari ni wa rasa wa mau cerita sal aurat la...sebab wa rasa macam makin terok jer dunia sekarang...kerana terlalu ikotkan fesyen habis semua nak didedah...kesian lelaki macam wa nie...nak g 7E beli air pon da susah...x larat mau larikan pandangan...lau tengah bawak motor...nampak gurl yang tesalah pakai baju...terpakai baju adik dia...x kan wa nak tengok bawah...mau wa telanggar keter o tembok kat depan...cuba lu orang pikir...macam mana wa nak wat...


lau nasihat sikit...melenting..."kerana ISLAm wa dikata kolot"...x ikot peredaran zaman...patot x?????tolonglaa bukak mata...ingatla wanita n pempuan2 kat sana...kamu semua nak ke jadi  senjata syaitan...senjata untuk meruntuhkan iman kaum lelaki...senjata tok merosakkan kaum lelaki...senjata tok menggalakkan maksiat...wa taw...lepas pempuan baca je benda nie mesti kowang akan cakap..."lau salah jer mesti pempuan...bila lelaki lakkk"...


ak mau bg contoh...ader sekumpulan lelaki ngah dop kat atas tangge kat sopink complex...n ader dua kump gurl...satu kumpulan pakai yang tah pape...baju kecik...seluar ketat...rambut bekaler n cakap style nak kuat2...n satu group lagi pakai baju kurung n betudung labuh...senang cakap...tutup aurat n sejuk mata memandang r..korang rase yang mana dak2 lelaki tu akan kacau n nak try market????kompem2 yang x tutup aurat kan...lau jenis yang kaki ayat...die g...ayat...ambik no fon...ajak kuar malam...n kowang pikir r yg selanjutnya...dieowg nak kacau yang betutup aurat...mmg x berani...lau berani pon dieowg akan cakap yang baekkk2 jerrr...cth lagi : macam nie lak mak saya soh cari tok jadi menantu...


AYUH...siapa je yang baca nie...ubahh laaaa...kita x taw ajal bila...kalau lu ada kuasa tok halang masa malaikat maut nak ambik nyawa lu,...teroskannnn....x kesiann ke kat ayah lu....besarkan lu...hantar lu  belajar...tp lu dok bagi dosa kat dieowang...apa salah dieowang...muhasabah diri wei...


Tok lelaki lak...tingkatkan iman lu...kita dilahirkan tok jadi pemimpin...bangun...pimpinlah wanita kearah kebaikan...bantu mereka tok tahan nafsu mereka...jangan rosakkan mereka...lu suka lau adik..kakak...mak n keluarga yang laennn dgune oleh sebarang lelaki tanpa apa2 ikatann...lu leh tepuk tangan bila nampak anak lu buat benda x elok ngan lelaki yang bkn mahram dier...


jangan takut tok bepesan kat mmber lu tok berubah...pegang ayat nie : "jika hanya yang sempurna boleh menasihati maka tiada sesiapa yang layak tok menasihati"...kita xde sifat maksum..."selemah2 iman adalah orang yang menegur didalam hati apabila nampak kemungkaran...lu nak jadi orang yang lemah???wa x nak...n bila kita menasihati...akan ramai yang lawan...akan ramai yang mempertahankan diri dia...ingat kata2 imam syafie : "aku boleh bedebat dengan 10 orang yang berilmu...tapi ak x mampu berdebat dengan hanye seorang yang tidak berilmu...kerana orang yg xberilmu tiada batasan bila bercakap...



p/s : lau ada tersalah cakap o aper2...tegurlahhh....

10 comments:

Ku Azhar said...

btl2..bgus nie..slagi kita ade ruang utk tegur..kita tegur..

mRs.Lea said...

loikess :) pengajaran untuk kaum hawa :)

Aesya Zealous said...

betul sama sekali. budak2 remaja zmn skrg ni payah ditegur. so, rasanya didikan dan kawalan ibu bapa dari rumah, dari kecik, turut memainkan peranan penting. (dah mcm karangan pmr lak. muahahha)

GUNNERS said...

ku azhar : jihad
mrs lea : tok diri kita n semua sbnrnyeee
aesya zealous : karangan pon boleyy...ye sokong kata2 kamuuu

Ku Azhar said...

eh dh bc dh...xpe2..still gud entry!

Aisya Humaira said...

susah bila dalam jiwa dah berakar umbi dengan budaya berfesyen yang terbuka.. bila dah berakar, susah nak cabut..mcm tu jugak ble kite tgur sruh dorg ttup aurat, dorg marah.. ble pakai sexy, laki tgk tmpt yg tak sptutnya, tau lak marah..spe sruh tnjuk kalo tau malu kn? majalh2 pun byk tnjuk psl mix n match fesyen yg dedah2 ni..tu pasal ssh..hope 1 day, dorg akn sedar..

nnti update la psl tudung tp buka aurat.. :)


TERBAIK LA ENTRY NI!!! :)

p/s --> sy rse nk pkai tdung labuh la lps ni..hehe..agak2 ok x?

GUNNERS said...

aisya humaira : insyaALLAH...lau ader kelapangan owg citer sal tu lakk k....nk pakai tudung labuh...teroskan...sangat sokong keinginan kamu tu....

Aisya Humaira said...

okey incik gunners..
orait..tp org tgh cri bju yg agak ssuai..cm ssh ler nk cri bju yg ssuai ngn tdung labuh..

GUNNERS said...

aisya humaira : hahaa..selamat mencari...kureng taw ckit sal pempuan nie...aper pon x sabar nk tengok perubahan tu

Aisya Humaira said...

heee okie..insyaAllah, nnti dpt lihat perubahan tu.. even pakai selendang tp still labuh ikut syariat.. :)